Gradinarul - producator de legume: Manual de agricultura biologica pe suprafete mici/ The Market Gardener: A Successful Grower's Handbook for Small-Scale Organic Farming, semnata de Jean-Martin Fortier, revine intr-o editie revizuita si adaugita, fata de versiunea sa originala din 2011.
Aceasta carte se adreseaza in special celor care practica sau aspira sa practice agricultura ecologica pe suprafete restranse - gradinari si mici fermieri care inteleg ca, in contextul actual marcat de scumpirea energiei, schimbarile climatice, pierderea biodiversitatii si adancirea inegalitatilor sociale, un nou model agricol nu este doar dorit, ci cu adevarat necesar.
Jean-Martin Fortier pledeaza pentru o agricultura artizanala, ecologica si comunitara, care poate deveni o solutie viabila pentru viitorul hranei si al societatii. El subliniaza ca acum este momentul sa regandim economia astfel incat sa serveasca interesele oamenilor, dar si sa respecte echilibrul fragil al ecosistemelor naturale.
Speranta autorului este ca acest manual sa contribuie la aparitia unui nou val de tineri agricultori, dornici sa cultive legume si sa hraneasca comunitatile cu alimente sanatoase.
Recomandarile lui Jean-Martin Fortier se adreseaza celor care doresc sa traiasca din agricultura ecologica si sa devina producatori de legume cu norma intreaga. Astfel de proiecte se pot realiza la fel de bine in oras sau la periferie, data fiind suprafata mica necesara unor astfel de gradini.
Jean-Martin Fortier este fondatorul fermei Les Jardins de la Grelinette, o microferma recunoscuta la nivel international pentru productivitate si rentabilitate, in ciuda faptului ca foloseste putina tehnologie si se bazeaza pe metode biologice intensive de cultivare. Jean-Martin are peste un deceniu de experienta in agricultura ecologica la scara mica si a sustinut peste cincizeci de ateliere si conferinte in Europa, Canada si Statele Unite, promovand ideea agriculturii la scara redusa ca o alternativa la stilul de viata actual.
Prima sa carte, Le Jardinier-Maraicher, s-a vandut in peste 15.000 de exemplare in limba franceza, de la lansarea ei, in toamna anului 2012.
Gradinarul - producator de legume este un veritabil manual de agricultura ecologica in care veti gasi numeroase sfaturi practice (precise si verificate) despre producerea de legume. Autorul va arata:
• Cum sa alegeti locul ideal pentru gradina,
• Cum sa faceti un plan financiar bun,
• Cum sa instalati gradinile,
• Cum sa alegeti uneltele,
• Cum sa pregatiti rasadurile.
• Care este importanta plivitului, a depistarii si prevenirii bolilor.
• Care este importanta muncii asidue si a unei organizari riguroase.
In cartea de fata sunt exemplificate practicile si tehnicile horticole aplicate la ferma Jardins de la Grelinette, pe care Jean-Martin Fortier o administreaza impreuna cu partenera lui, Maude-Helene Desroches, in Saint-Armand, in sudul Quebecului.
Autorul vorbeste despre tehnicile moderne de agricultura care pun accentul pe lucratul minim al solului, odata cu cresterea considerabila a interesului pentru metodele biologice. Tehnici precum acoperirea cu prelate opace si utilizarea uneltelor usoare pentru afanarea stratului superficial permit mentinerea sanatatii solului si reducerea buruienilor fara interventii agresive. Conceptul de sol ca "substrat viu" castiga teren, iar Jean-Martin Fortier ne arata cum schimbul global de idei ne ofera perspective promitatoare pentru dezvoltarea unor practici agricole sustenabile.
Tot in aceste pagini, Fortier ne aminteste cat de importanta este biologia solului pentru sanatatea acestuia, subliniind ca fertilitatea depinde de starea fizica, biologica si chimica a solului si de organismele vii care il compun. Spre deosebire de agricultura conventionala, care utilizeaza ingrasaminte solubile de sinteza, agricultura biologica recunoaste rolul microorganismelor din sol in furnizarea nutrientilor necesari plantelor.
In agricultura biologica, fermierul trebuie sa sprijine un proces natural de fertilizare prin adaugarea de compost, gunoi de grajd si amendamente organice, fiind constient insa de faptul ca oferirea unui maximum de compost nu este suficienta. Trebuie folosite si tehnici precum analiza solului si calculele de fertilizare pentru a ajusta dozele de materiale fertilizante in functie de nevoile specifice ale culturilor.
Cum sa aveti o gradina comerciala de legume reusita.
In prima parte a cartii, autorul le ofera celor interesati sa devina gradinari producatori de legume sfaturi cu privire la investitiile minime pe care trebuie sa le faca intr-un astfel de proiect. Cei interesati, vor gasi aici lista cu toate cele necesare demararii unei afaceri in acest domeniu, precum si avantajele demararii unui astfel de proiect:
• Vanzari garantate;
• Un plan de productie simplificat;
• Impartirea riscurilor;
• Fidelizarea clientilor;
• Forta unei retele.
Tot aici, aflam si strategiile folosite de autor pentru a cere preturi bune pe legumele sale, dar si criteriile de care trebuie tinut cont pentru alegerea unui teren potrivit pentru a demara o gradina comerciala. Iata mai jos doar cateva dintre ele:
• Accesul la piata;
• Suprafata cultivabila;
• Calitatea solului;
• Topografia;
• Drenarea;
• Accesul la apa;
• Infrastructura,
• Cladirile si diferitele scenarii de avut in vedere in legatura cu acestea;
• Prezenta poluatorului, absenta poluantului.
Amenajarea gradinii
In aceasta sectiune, autorul va ofera o serie de sfaturi in legatura cu modalitatile prin care va puteti simplifica considerabil munca in gradina printr-o organizare asidua care sa va usureze sarcinile de zi cu zi. Sfaturile sale se refera la:
• Organizarea punctelor de lucru;
• Standardizarea punctelor de lucru;
• Depozitare;
• Amenajarea unui spatiu de spalare a legumelor;
• Amplasarea serelor si a tunelurilor;
• Protectia impotriva caprioarelor
• Directia in care trebuie orientata sera pentru o buna captare a luminii in lunile septembrie - martie,
• Instalarea unui paravant;
• Irigarea terenului.
Lucratul minim al solului si utilaje alternative
In continuare, autorul vorbeste despre lucrarile obligatorii pe care trebuie sa le efectuati in gradina dvs. comerciala si despre uneltele care va vor ajuta sa obtineti cele mai bune rezultate in acest sens:
• Lucratul in straturi permanente;
• Motocultorul comercial;
• Grapa rotativa;
• Construirea solului;
• Grelineta;
• Prelatele si acoperirea solului inaintea culturilor;
• Elementele unei bune strategii de fertilizare;
• Importanta lucratului minim al solului.
Fertilizarea organica
Biologia solului este motorul gradinii voastre. Invatati sa-i exploatati intregul potential studiind-i modul de functionare.
Acest capitol este dedicat tehnicilor de fertilizare biologica a solului, autorul referindu-se si la necesitatea realizarii unei analize atente a solului pentru a-i determina caracteristicile, precum si la importanta calculelor de fertilizare pentru a ajusta dozele de nutrienti in functie de nevoile specifice ale diferitelor culturi. Iata mai exact despre ce veti afla mai multe detalii in randurile ce urmeaza:
• Importanta analizelor de sol: Analiza solului va da o idee generala, desi imperfecta, despre fertilitatea naturala a solului vostru. De asemenea, ajuta la detectarea eventualelor carente de minerale, care v-ar putea afecta culturile, si la monitorizarea evolutiei solului.
• Importanta cunoasterii cerintelor nutritive ale fiecarei legume;
• Elementele de fertilitate sau, altfel spus, elementele care fac solul fertil: materia organica; pH-ul, azotul, fosforul, potasiul, calciul, oligoelementele;
• Ce inseamna un compost bun;
• De ce sa folositi fertilizatori naturali?
• Avantajele rotatiei culturilor si elaborarea unui plan de rotatie;
• Ce tipuri de ingrasaminte verzi puteti folosi si care sunt culturile de acoperire;
• Ce inseamna ecologia solului.
• 8 sfaturi pentru fertilizarea biologica.
Semanarea la interior
Producerea rasadurilor pentru transplantare aduce multiple avantaje: permite extinderea sezonului de cultura, ofera control asupra germinarii si cresterii plantelor fragile, asigura o densitate optima a rasadurilor si permite lansarea culturilor inainte ca terenul din gradina sa fie disponibil. In aceasta sectiune autorul va ofera sfaturi cu privire la:
• Tehnicile pentru demararea rasadurilor la interior. Cultivarea rasadurilor in tavi alveolare;
• Importanta substratului de rasadnita;
• Cum trebuie facuta umplerea tavilor alveolare cu rasaduri;
• Ce conditii trebuie sa intruneasca camera pentru rasaduri;
• Cum putem crea conditii prielnice pentru rasaduri intr-o pepiniera;
• Incalzirea si ventilarea pepinierei;
• Udarea rasadurilor;
• Repicarea (transferarea plantulelor dintr-o alveola mica intr-una mai mare, pentru a permite rasadurilor care vor ramane mult timp in tavile alveolare, rosii, ardei, castraveti, vinete, sa beneficieze de spatiu suplimentar pentru radacini si de substrat nou, inca bogat, pentru a-si finaliza dezvoltarea.)
• Transplantarea in gradini.
Semanarea direct in pamant
Desi autorul este de parere ca intr-o gradina comerciala de legume este mult mai avantajos sa se planteze culturile prin transplantare, el ne vorbeste si despre semanarea direct in pamant, constient fiind ca anumite tipuri de legume nu se preteaza la transplantare. In aceasta sectiune veti afla mai multe detalii despre:
• Semanatorile de precizie, care pot usura procesul de semanare in pamant cu rezultate optime;
• Pregatirea pamantului care urmeaza sa fie semanat;
• Luarea de notite cu privire la modul in care trebuie sa se realizeze semanarea pentru a preveni o semanatura care nu are densitatea dorita.
Plivitul
Buruienile concureaza cu legumele pentru apa, nutrienti si spatiu de crestere. Prin urmare, este gresit sa credem, asa cum sugereaza uneori anumite filozofii de gradinarit "natural", ca este posibil sa cultivi legume frumoase lasand buruienile sa coabiteze cu culturile. De asemenea, este nerealist sa ne imaginam sisteme de gradinarit care nu necesita nicio plivire. Erbicidele biologice, oricat de "naturale" ar fi, nu pot face parte dintr-o abordare ecologica a productiei de legume, deoarece sunt daunatoare pentru viata din sol. In agricultura biologica, combaterea buruienilor necesita persistenta, unelte bune si tehnici de ultima ora. Plivitul constant este singura modalitate de a reduce "banca de seminte" prezenta in sol.
Autorul va ofera sfaturi in aceasta sectiune cu privire la:
• Folosirea sapelor. Cea mai buna strategie pentru plivirea cu eficacitate a buruienilor din gradina este sa le atacati inainte ca acestea sa se instaleze;
• Plivitul prin ocultare. Aceasta tehnica de plivire numita „ocultare” este aplicata la scara larga de producatorii ecologici din Europa, constand in acoperirea solului cu niste prelate care fac ca buruienile sa germineze rapid, fiind ulterior distruse de lipsa luminii.
• Semanaturi false. O semanatura falsa consta in pregatirea paturilor de seminte cu cateva saptamani inainte de data semanatului pentru a face sa germineze semintele de buruieni ce se gasesc in primii 5 centimetri de sol. Acestea din urma sunt apoi distruse printr-un prasit superficial inainte de plantarea culturii principale.
• Plivitul prin ardere. Plivitul prin ardere este o tehnica ce consta in eliminarea buruienilor arzandu-le cu o torta.
• Mulciul. Acoperirea pamantului din gradina cu paie, frunze, aschii de lemn sau carton este o alta modalitate buna de combatere a buruienilor.
• O abordare preventiva: se refera la o buna planificare si la gandirea atenta in fiecare etapa a conceperii sistemului de culturi, astfel incat proliferarea buruienilor sa fie descurajata din start.
Insecte daunatoare si boli
Acoperirea legumelor cu o plasa de protectie este o strategie eficace si ecologica. Spre deosebire de foliile antiinghet, plasele impotriva insectelor sunt mult mai rezistente si mai durabile si nu au niciun efect termic, ceea ce este de preferat pentru culturile de vara. Asadar, in aceasta sectiune autorul ne ofera sfaturi cu privire la:
• Depistare. Presupune observarea zilnica a culturilor cu scopul de a pune un diagnostic corect in privinta daunatorilor si bolilor gasite in culturi.
• Preventie. Bolile legumelor pot fi de natura virala, bacteriana sau fungica. Iata lucrurile importante de stiut despre ele:
- Bolile virale sunt cele mai putin frecvente. Acest tip de boala se raspandeste in principal prin seminte, de unde si importanta achizitionarii de seminte de buna calitate.
- Bolile bacteriene sunt foarte virulente, de aceea trebuie actionat rapid in cazul lor. Acest tip de boala apare de obicei pe vreme ploioasa si afectarea plantelor se face in general pe grupuri, deoarece bacteriile se raspandesc prin contact. De aceea este necesar sa scapam de ele prin smulgerea plantelor bolnave din pamant, avand grija ca acestea sa nu intre in contact cu alte plante.
- Bolile fungice sunt mai frecvente. Pentru a le evita, prima masura de precautie pe care trebuie sa o luati este sa va asigurati ca nu creati leziuni plantelor in timpul recoltarii (de la plivire pana la tutorare), deoarece ciupercile au nevoie de o poarta de intrare pentru a se manifesta.
• Utilizarea "biopesticidelor". Termenul "bio" atasat celui de pesticid indica faptul ca acestea sunt produse de origine naturala (si nu chimica), biodegradabile si care nu polueaza solul cu reziduuri toxice. Pot fi remanente (adica actioneaza timp de cateva zile), selective (ataca o anumita gazda) sau cu spectru larg (actioneaza asupra mai multor insecte). In orice caz, sunt toxice si nu trebuie sa facem greseala de a crede ca un insecticid nu este daunator pentru ca este autorizat in agricultura biologica.
Prelungirea sezonului
Cand vorbeste de prelungirea sezonului, autorul nu se refera la culturile de sera in care se asigura incalzirea culturilor, ci mai degraba la tehnici si tehnologii simple, economice, care fac posibila "fortarea" culturilor si protejarea lor de intemperii.
• Foliile antiinghet si mini-tunelurile.
Foliile antiinghet permit patrunderea aerului si a apei, actionand in acelasi timp ca o bariera fizica impotriva vantului si a insectelor daunatoare. Atunci cand adapostesc culturi, foliile antiinghet cresc temperatura solului, ajutand in acelasi timp la pastrarea umiditatii solului. Pe scurt, aceste folii fac posibila recrearea, oriunde in gradina, a unui microclimat comparabil cu cel dintr-un tunel.
• Tunelurile-omida. Constituie o alta optiune foarte interesanta de prelungire a sezonului. Acestea ofera adapost si caldura culturilor, pe langa faptul ca asigura un mediu ventilat. Ele au avantajul de a fi mobile. Deoarece aceste structuri sunt usor de montat si demontat, pot fi transportate oriunde in gradina in orice moment al sezonului.
• Tunelurile permanente. Sunt structuri permanente fabricate din arcuri semicirculare din otel, fixate cu buloni si acoperite cu o folie de polietilena. Spre deosebire de o sera, tunelurile sunt structuri destul de joase, cu o constructie simpla si de cele mai multe ori neincalzite.
Recoltarea si depozitarea
Recoltarea este o parte a meseriei de agricultor care necesita o anumita pricepere, deoarece prospetimea si conservarea legumelor sunt direct legate de aceasta. Pentru a asigura calitatea unei productii, din gradina si pana in farfurie, la momentul recoltarii trebuie avute in vedere anumite principii de baza.
In aceasta sectiune, autorul va ofera indrumare cu privire la:
• Eficacitatea la recoltare. Pentru a accelera recoltarea, cel mai eficient este sa va dezvoltati o tehnica proprie, bazata pe gesturi simple si optimizate. Recoltarea presupune miscari repetitive, asa ca este important sa le analizati si sa eliminati pasii inutili. Odata ce gasiti metoda potrivita, veti economisi timp pretios.
• Ajutor la recoltare. Intr-o gradina comerciala de legume, ajutoarele sunt adesea reprezentate de angajatii sezonieri cu jumatate de norma. Sfatul autorului este ca, chiar daca trebuie scosi bani din buzunar, o mana de lucru experimentata si instruita pentru recoltare este cu mult mai profitabila.
• Camera frigorifica. O camera frigorifica este un element esential pentru orice gradinar-producator. Ea raceste rapid recoltele, permite pastrarea lor mai mult timp si le mentine proaspete pana la livrare, in ciuda caldurii ambientale din camion. Pentru eficienta maxima, conteaza atat tipul camerei, cat si dimensiunea aleasa.
Planificarea productiei
Planificarea productiei este cruciala pentru a pune bazele unei gradini comerciale de legume rentabile. De aceea este esential sa intelegeti clar diferitele etape ale planificarii productiei care inseamna sa stiti ce legume sa cultivati, in ce cantitate si cand sa demarati rasadurile. In aceasta sectiune, autorul vorbeste despre:
• Stabilirea obiectivelor de productie. Prima etapa este sa intocmiti bugetul anual. Urmatoarea etapa este sa decideti tipul si cantitatea de legume pe care va trebui sa o cultivati pentru a va indeplini obiectivele de productie. A treia etapa vizeaza gruparea tuturor semanaturilor pe categorii, pentru a va asigura ca exista suficient spatiu in gradina. Ultima etapa a planificarii anuale este urmarirea prin luarea de notite, care se realizeaza in timpul sezonului de productie. Putem astfel sa luam in considerare ce a mers prost sau ce ar fi putut fi facut mai bine. In continuare, autorul ne arata cum se implementeaza aceste etape la Jardins de la Grelinette, vorbind pe rand despre:
• Stabilirea productiei.
• Stabilirea legumelor care vor fi cultivate.
• Stabilirea paturilor care vor fi alocate unei anumite legume si a momentului la care trebuie facuta semanarea pentru ca recoltarea sa aiba loc la data dorita. De asemenea, este foarte important sa tinem un calendar cu toate lucrarile care trebuie facute la fiecare cultura si al momentelor in care trebuie efectuate acestea, calendar pe care putem sa il folosim ani la rand, usurandu-ne astfel considerabil munca.
• Intocmirea unui plan al parcelelor. Consta in a stabili in prealabil amplasarea exacta a semanaturilor si a unui plan de rotatie.
• Importanta luarii de notite. Autorul va ofera in aceasta sectiune un model de foaie de notite pentru cultura de vinete. Aceasta cuprinde: data la care rasadul a fost demarat, plantat si recoltat, precum si randamentul acestuia. Se noteaza, de asemenea, numarul de paturi semanate si orice alte observatii utile pentru cultura de anul urmator.
La finalul cartii, autorul, inspirat de cartea The Good Life a sotilor Scott si Helen Nearing, face o adevarata pledoarie pentru revenirea la un stil de viata simplu si sustenabil, subliniind faptul ca, desi agricultura nu este o munca usoara, contextul actual este mai favorabil ca oricand celor care doresc sa traiasca din agricultura ecologica. Asta pentru ca, pe masura ce resursele devin mai scumpe si agricultura conventionala tot mai greu de sustinut, agricultura ecologica de mici dimensiuni ar putea deveni norma. Aceasta schimbare este deja in curs, iar autorul priveste cu speranta catre viitor, incurajand implicarea si recunoscand ca agricultura ecologica este un act politic si o forma de rezistenta.
P.S: Folositi anexele de la sfarsitul cartii pentru a va familiariza cu particularitatile mai multor legume si cu recomandarile specifice de ingrijire a acestora. Anexele se refera in ordine la culturile de: ardei, broccoli, castravete, ceapa, cicoarea, conopida, dovlecel, fasole, gulia, kale si mangold, laptuci, mazare mangetout, mesclun, morcov, nap, pepene galben, praz, ridichi, rosii, rucola, sfecla rosie, spanac, usturoi, vinete, verdeturi asiatice.
Pentru a va face o idee despre cum arata aceste anexe si cat de utile va pot fi, va prezentam mai jos fisa referitoare la spanac:
Spanac (chenopodiacee)
Gradinarii-producatori nevoiti sa aiba de-a face cu ierni aspre cunosc valoarea spanacului. Nu numai ca este o cultura foarte rezistenta la frig (supravietuieste la -7°C), dar este si o leguma cunoscuta si apreciata de toata lumea, spre deosebire de verdeturile asiatice si kale.
Datele noastre de semanare sunt fixate asa incat sa producem spanac inainte si dupa laptucile de sezon. Chiar daca cererea pentru aceasta leguma ramane buna pe tot parcursul verii, este o cultura care reuseste greu vara. Cand fotoperioada se intensifica si este cald (din iulie), planta face seminte mult prea devreme. In plus, spanacul, pe care noi il apreciem, este fraged si dulce, doua calitati pe care doar frigul i le confera.
Desi spanacul este o cultura care se planteaza de obicei prin semanare directa in pamant, rata de germinare a acestuia este foarte variabila si preferam sa-l transplantam. Aceasta operatie reprezinta o sarcina suplimentara de lucru, dar randamentele optime pe care le ofera distantarea perfecta merita efortul. Prima noastra cultura semanata de primavara este intotdeauna acoperita cu o folie antiinghet, astfel incat sa fie cat mai timpurie posibil.
Ne vindem spanacul la vrac. In momentul recoltarii, culegem frunzele mari de la fiecare planta, in loc sa recoltam intregul buchet. Acest mod de a face lucrurile este mai obositor, dar asigura un randament mai bun per planta, in ansamblu. Spalam spanacul doar daca este nevoie, cand este plin de noroi, de exemplu. In acest caz, este important sa-l zvantati bine, deoarece trebuie sa fie uscat pentru a-l pastra intr-o punga inchisa. In astfel de conditii, spanacul la vrac poate fi pastrat cu usurinta mai mult de o saptamana la frigider.
Cand vrem sa incorporam spanacul in amestecul nostru de mesclun, tehnica noastra de productie este diferita. Il plantam cu semanatoarea Six Row, dar umpland doar un paharel din doua (deci, sase randuri pe pat). Recoltarea si spalarea urmeaza acelasi procedeu ca la mesclun. Pentru productia tarzie, datele de plantare a rasadurilor trebuie sa tina cont de fotoperioada care scade in intensitate toamna. Pe terenul nostru, jumatatea lunii septembrie este data-limita pentru semanat intr-un tunel rece, daca intentionam sa realizam mai mult de o recolta inainte de sosirea iernii.
Este imposibil sa vinzi spanac la vrac fara a auzi vorbindu-se despre numeroasele cazuri de contaminare cu E. coli. In ceea ce priveste acest lucru, trebuie sa ii asiguram pe clientii ingrijorati ca spanacul nu este mai predispus sa fie infectat cu aceasta bacterie mortala decat orice alta leguma cruda.
Spatiere intensiva: 4 randuri (15 cm) - spatiate la 15 cm pe rand
Soiuri preferate: Space (frunza neteda, semanare de primavara), Tyee (frunza creata, semanare de toamna si primavara)
Fertilizare: Cultura putin pretentioasa
Zile in gradina: 30 pana la 50 de zile dupa transplantare, incluzand 2 sau 3 taieri
Numarul semanarilor: 4 (1 aprilie, 25 aprilie, 25 iulie, 5 august).
Anexa 2 a cartii cuprinde recomandarile autorului in materie de furnizori de unelte si materiale (se refera la piata canadiana); Anexa 3 prezinta calendarul rotatiilor diferitelor culturi; in timp ce Anexa 4 reprezinta un glosar care va va ajuta sa intelegeti mai bine terminologia de specialitate a cartii.
Ilustratii de Laure Waridel.
Traducere din limba franceza de Anca Marginean.