• Repovestita in limba romana de Jean Grosu.
O poveste clasica despre natura, bunatate si puterea dragostei de familie.
Luna stralucea pe cer, dar cand se ascundea dupa nori totul se cufunda intro bezna neagra. O raza de lumina se strecura deodata prin lucarna, luminand culcusul fetitei, care dormea linistita sub patura grea. Cu bratul sub cap, visa, de buna seama, ceva vesel si frumos, caci pe fata ei proaspata si odihnita se citea un aer de multumire. Bunicul o privi indelung, pana cand luna se facu iar nevazuta in spatele unui nor si totul se mistui din nou in intuneric.
Heidi este o fetita ramasa in grija bunicului, un batran care traieste in munti, departe de oameni. Are un suflet mare si ii sunt dragi atat ciobanasul Peter si caprele lui, cat si bunicul cel ursuz.
Ajunsa la familia Sesemann din Frankfurt, Heidi, cu firea ei zburdalnica, nu rezista prea mult in peisajul sterp de la oras si se intoarce curand la casa din munti. Aerul curat si peisajele frumoase schimba felul de a vedea viata al celor care ajung acolo fie si numai o singura data.
Valoarea educativa a cartii:
• Legatura cu natura si simplitatea
Heidi traieste intr-un peisaj montan spectaculos, unde descopera bucuriile unei vieti simple, apropiate de natura. Cartea incurajeaza aprecierea mediului inconjurator, dar si modestia si recunostinta fata de lucrurile marunte.
• Relatiile intergenerationale
Relatia dintre Heidi si bunicul ei este un exemplu de cum dragostea, rabdarea si increderea pot transforma oameni care pareau neinduplecati. Este o lectie despre vindecare prin afectiune.
• Bunatate si empatie
Heidi este un personaj luminos, generos si atent la suferinta celor din jur. Povestea subliniaza valoarea empatiei si a sprijinului reciproc, fie ca este vorba de Clara sau de oamenii din sat.
• Rezilienta si adaptare
Mutarea din munti la oras este dificila pentru Heidi, dar ea invata sa se adapteze si sa isi pastreze bunatatea si curajul in fata obstacolelor - o lectie importanta despre puterea interioara.
Heidi, fetita muntilor este o carte clasica plina de lumina, emotie si intelepciune. Ne invata ca bunatatea poate schimba oameni, iar natura ne vindeca sufletul.
Heidi este un exemplu de copil care ne aminteste ca dragostea, simplitatea si curajul sunt daruri nepretuite.
Ilustratii color de Sonja Wimmer.
Traducere din limba engleza de Jean Grosu.